Osteopathie en voorkeurhouding bij baby's
Merk je dat je kindje vaak (of altijd) met zijn hoofdje de zelfde kant op ligt? Wordt zijn of haar achterhoofdje plat? Misschien is er sprake van een voorkeurshouding en dan is het slim om even langs de osteopaat te gaan.
Wat is een voorkeurshouding
Een voorkeurshouding wordt veroorzaakt door teveel spanning in het weefsel van het schedeltje of nekje. Om die spanning niet te voelen draait je kindje zijn hoofdje één kant op. Die zelfde spanningen leiden er toe dat de ene kant van de schedel minder meegeeft aan de groei van de hersenen waardoor het achterhoofd draait en platter lijkt.
Het hoofdje zelf draaien
Vaak krijg je als ouders het advies om zelf het hoofdje de andere kant op te draaien, bijvoorbeeld als je kindje slaapt. Maar los van dat het vaak niet helpt raad ik het ten stelligste af!
De reden hiervoor is dat niemand precies kan weten hoe de situatie in de hoge nek is. Dit vereist namelijk specifieke kennis, kunde en ervaring die ik als osteopaat heb. Tijdens de geboorte is er heel veel druk komen te staan op de schedel en de nek en deze druk zet het weefsel vast. Als je als ouder het hoofdje draait werk je tegen die spanning in en dat heeft risico's. Laat de situatie dus altijd eerst beoordelen en oplossen door een osteopaat voor dat je je kindje oefent in het draaien van zijn of haar hoofdje.
Voorkeurshouding of dwangstand
Allereerst is het namelijk belangrijk om vast te stellen of er sprake is van een voorkeurshouding of een dwangstand. Bij een voorkeurshouding ligt je baby liever de ene kant op maar kàn wel de andere kant op draaien. Bij een dwangstand echter zal je kindje echt weigeren het hoofdje de andere kant op te draaien. U begrijpt: een dwangstand is ernstiger dan een voorkeurshouding omdat bij een dwangstand:
- Misschien een nekgewrichtje echt vast zit.
- De dwangstand een beschermingsreactie is om ernstige schade te voorkomen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten